Lúpežne prepadnutý. Dôverčivý starší muž je okradnutý. Podvody. Nález mŕtvoly nezistenej totožnosti

20.08.2008 Celý región

Lúpežne prepadnutý: Humenský policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže, ku ktorému malo dôjsť dňa 19. 8. 2008 v čase okolo 14. 30 hod. na poľnej ceste za jedným z rodinných domov v časti ...
Tu zatiaľ neznámy páchateľ fyzicky napadol 28 ročného miestneho muža tak, že do neho sotil so slovami \"daj peneži\". Následkom buchnutia poškodený spadol na zem a tam do neho neznámy páchateľ kopal a udieral päsťami do rôznych časti jeho tela. Potom mu z ľavého vrecka jeho nohavíc zobral 1.500, - Sk v hotovosti. Poškodený utrpel zranenia s dobou liečenia 5-6 dní.

Dôverčivý starší muž je okradnutý
Popradský vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie vo veci zločinu krádeže, ktorého sa dopustil neznámy páchateľ, ktorý dňa 19.8.2008 v čase okolo 12.00 hod. prišiel k rodinnému domu 76 ročného Kežmarčana a pod zámienkou vyplatenia odškodného požadoval od neho zaplatiť poplatok na daň vo výške 14.000, -Sk. Zároveň s poškodeným vošiel do domu a následne do izby na prvom poschodí, kde využil jeho nepozornosť a z priečinka starožitného sekretára mu ukradol finančnú hotovosť vo výške 990.000, -Sk v bankovkách nominálnej hodnoty á 5.000, -Sk, s ktorými následne odišiel na neznáme miesto. Vyšetruje Úrad justičnej a kriminálnej polície v Poprade.

Podvody
Trestného činu podvodu sa dopustí ten, kto seba alebo iného obohatí tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku škodu vyššiu ako 8 000 korún. Hrozí mu trest odňatia slobody až na dva roky. Sadzba sa zvyšuje podľa výšky škody až do 15 rokov. Pri podvode musia orgány činné v trestnom konaní preukázať páchateľovi úmysel – že vedel, že klamstvom, podvodom niekoho oberie o peniaze.

S podvodmi sa polícia stretáva často.
Starší a najmä osamelí ľudia sa stávajú obeťami páchateľov, ktorí sa vydávajú za pracovníkov rôznych inštitúcií – plynární, elektrární, poisťovní, zdravotníckych inštitúcií, dokonca i charity. Votrú sa dovnútra pod rôznymi zámienkami – kontrola meračov, zariadení. Potom využijú nepozornosť domácich, alebo zámerne ich / požiadajú , aby im doniesli rôzne doklady z inej miestnosti, alebo len pohár vody a medzitým ukradnú, čo vidia. Stali sa i prípady, že páchatelia priniesli domácemu pánovi odmenu, ale mali len 5 000 korún a potrebovali rozmeniť peniaze. Potrebovali len to, aby domáci prezradili skrýšu, kde majú ukryté úspory.
Rada :
nevpúšťať do domu bez overenia si dokladov pracovníkov elektrární, plynární, domovej správy. Tieto firmy zvyčajne informujú o termíne návštevy svojho pracovníka dopredu. Žiadajte preto od nich preukaz, pred tým, ako ich vpustíte dnu. Poproste svojho priateľa alebo suseda, aby bol vtedy s vami. Ak niečo vzbudí vaše podozrenie, zavolajte do inštitúcie, v mene ktorej osoby vystupujú a overte si ich.
Ak máte podozrenie, oznámte to polícii prostredníctvom linky 158.

Polícia obvinila tyrana
Popradským vyšetrovateľom PZ bol obvinený zo zločinu týrania blízkej osoby a zverenej osoby 42 ročný muž z Kežmarku a prechodne žijúci v Spišskej Belej. Obvinený najmenej od roku 1999 až doposiaľ v byte v mieste trvalého aj prechodného bydliska viackrát pod vplyvom alkoholu vulgárne nadával svojej manželke a vyháňal ju z domu, načo bola nútená z domu aj s deťmi minimálne 2 krát mesačne odísť. Od roku 2005 sa jeho konanie stupňovalo, vrátane fyzického napádania manželky, bezdôvodného odopierania spánku svojim trom synom. V nočných hodinách im kontroloval žiacke knižky, pričom keď nebol spokojný so známkami, týchto fackal a bil päsťami po hlave. Lekárske ošetrenie manželka ani deti doposiaľ nevyhľadali. Obvinený bol vyšetrovateľom zadržaný, umiestnený v cele policajného zaistenia. Polícia spracovala podnet na podanie návrhu na jeho vzatie väzby. Sudca Okresného súdu v Kežmarku svojim rozhodnutím vzal obvineného do väzby.

Nález mŕtvoly nezistenej totožnosti:
V utorok 19.8.2008 v čase o 08.30 hod. našiel jeden Popradčan pri prechádzaní po nábreží rieky Poprad v meste Kežmarok plávať v rieke asi 50 m od mosta pri ul. Sihoť mŕtvolu muža vo veku cca 40 rokov. Mŕtvola plávala asi 2 metre od brehu v hĺbke vody cca 40 cm. Telo plávalo tvárou hore a neboli na ňom žiadne znamenia. Na oboch kolenách boli drobné odreniny, žiadne ďalšie povrchové zranenia neboli na tele nebohého zistené. Na tele boli oblečené len slipy a neďaleko tela boli na brehu položené sandále. Žiadne iné oblečenie sa nenašlo. Na miesto privolaný lekár vykonal obhliadku tela nebohého, pri ktorej nezistil žiadne vonkajšie poranenia, zásahy na tele násilnej povahy ani iné cudzie zavinenia. Ako predbežnú príčiny smrti určil smrť utopením. Poverený policajt vykonal obhliadku miesta činu a tela nebohého a v zmysle Tr. poriadku nariadil vykonanie prehliadky pitvy nájdeného tela. Telo bolo prevezené na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v Poprade. Totožnosť nebohého vykonanými previerkami doposiaľ zistená nebola. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.
 

Vyberte región